Friday, January 24, 2014

Kisah kesempitan hidup adik Nursyafiqah Bt. Abdul Rahim

Artikel Oleh: Abu Bakar Az-Zubaidy (Sukarelawan PeKA)

Nursyafiqah Bt. Abdul Rahim yang tahun ini baru memasuki darjah tiga beliaulah yang sebenarnya yang telah kongsikan cerita kesempitan hidup adik Nurkhatijah yang merupakan teman sekolahnya. Ayah Nursyafiqah meninggal dunia ketika dia berumur 6 bulan. Sejak itu, kehidupan Nursyafiqah yang merupakan anak tunggal disara oleh ibunya. Ibunya yang mengidap darah tinggi, kencing manis, kurang garam dan pernah di serang stroke bekerja sebagai cleaner dengan gaji hanya 650 sebulan.


Nursyafiqah dan ibunya

Dengan pendapatan bulanan sebanyak itulah mereka membiayai sewa rumah RM500 sebulan dan baki RM150 lagi untuk perbelanjaan harian dan persekolahan. Seperti adik Nurkhatijah, adik Nursyafiqah juga hanya memperolehi bantuan zakat hari raya setahun sekali, itu pun jika nama tersenarai. Status ibunya yang berkerakyatan Indonesia juga menyulitkan urusan untuk permohonan dan kelulusan bantuan-bantuan seperti zakat, JKM dan lain-lain.

Walaupun arwah ayahnya pernah bekerja sebagai anggota polis dengan pangkat Sarjan, namun setelah pemergian ayahnya, wang pencen kematian tersebut dapat kepada isteri pertama arwah ayahnya. Setelah pemergian ayahnya, isteri pertama ayahnya tidak dapat dihubungi atau di kesan di mana berada.

Abangnya yang kini berumur 16 tahun pula hanya bersekolah setakat PMR dan sudah tidak bersekolah kerana ibunya tidak dapat menampung perbelanjaan persekolahan.

Murid pintar dan aktif ini yang pernah mendapat no.1 ketika di darjah dua tahun lepas, hampir mahu diberhentikan persekolahannya kerana ibunya tidak mampu menanggung perbelanjaan persekolahannya.

Nursyafiqah Bt. Abdul Rahim
Akaun : 220621244780 (Bank Rakyat)
Alamat : Blok I, 3-8, Taman Dagang Fasa 2A, 68000 Ampang, Selangor.

Sekolah Agama Rakyat
KAFA Integrasi
Ar-Rahmaniah Taman Dagang Fasa 2A,
68000 Ampang, Selangor.

Guru : Ustazah Khadijah Bt. Alang Abu Shuker (017-3078400)

No comments: